Hoe kom ik de vakantie gezond door?

Hoe kom ik de vakantie gezond door?

fruit healthy holiday

 

De vakantie staat weer voor de deur! Ontspannen, leuke dingen doen, naar het buitenland, mooi weer en natuurlijk lekker eten! Maar na de vakantie op de weegschaal zien dat er een aantal kilo’s bij zijn gekomen is geen leuke thuiskomst. Op welke manier kun je met een stabiel gewicht de vakantie doorkomen, waarbij je daarnaast ook kunt genieten? Hier de tips!

 

 

 

  1. Afvallen hoeft niet tijdens de vakantie. Stel je zelf het doel om het gewicht stabiel te houden.
  1. Ga met de juiste mindset op vakantie. Het idee ‘nu is het vakantie, nu mag ik alles’ is niet de meest handige. Wil je gezond en gebalanceerd leven, dan zal je ook tijdens de vakantie keuzes moeten blijven maken. Keuzes maken betekent echter niet op alles ‘nee’ zeggen, maar even nadenken voordat je ‘ja’ zegt op een ijsje, wijntje, biertje, kaasje, nootje, taartje. Vraag jezelf: heb ik er écht zin in? Of neem ik het omdat ‘het vakantie is’?
  1. Een leuke vakantie hebben, goed eten en niet aankomen kunnen samen gaan, maar dit heeft wat aandacht nodig. Denk er van te voren over na wat je valkuilen op vakantie zijn en welke haalbare doelen je wilt stellen wat betreft eten en bewegen.
  1. Geniet en wees bewust van wat je eet en drinkt. Luister naar je lichaam. Genoeg is genoeg, ook op vakantie, dus stop dan met eten.
  1. Hopelijk wordt het mooi weer in Nederland of welk vakantieland je ook gaat bezoeken. Goed drinken is dus belangrijk. Maar wanneer je je dorst lest met frisdrank, vruchtensappen, siropen of alcohol krijg je heel wat suikers en daarmee calorieën binnen. Kies daarom voor lekker koud water. Water saai? Voeg er een paar schijfjes citroen, limoen, sinaasappel of komkommer of blaadjes munt aan toe.
  1. Ga je op vakantie waarbij die heerlijke buffetten zijn inbegrepen? Ga één keer. Kies wat je lekker vindt en doe er wat fruit en groente bij. En wat wil je met het toetje doen? Hoe vaak en hoeveel?
  1. Neem fruit en rauwkost in je koeltas mee voor onderweg of voor op het strand. Het maakt niet uit in welk land je op vakantie gaat, fruit en rauwkost is gelukkig overal ter wereld verkrijgbaar!
  1. Beweeg! Wandelen, zwemmen, hardlopen, fietsen, fitness, kanoën, tennis, yoga, golf, enz. Vaak zijn er mogelijkheden genoeg. De vraag is, wat zijn voor jou de mogelijkheden op je vakantiebestemming en wat vind je leuk om te doen?
  1. Probeer ook op vakantie regelmaat in je eetpatroon te houden. In elk geval drie hoofdmaaltijden. Als je het ontbijt of lunch overslaat, dan is het logisch dat je ’s middags gaat snacken of ’s avonds te veel eet.
  1. Je kunt de dag beginnen met ei en spek bij het ontbijt, dan een koekje bij de koffie, lunch met een croissant, chips op het strand, aan het eind van de middag is het borreltijd dus wijn en kaas en dan het avondeten in het hotel met als toetje een heerlijke crème brûlée. Een beetje overdreven, maar op deze manier krijg je alle extra’s er niet meer af, zelfs niet op een actieve vakantie. Natuurlijk ga je op vakantie genieten van de dingen die jij lekker vindt! Maar betekent dat dat je alles iedere dag moet eten? Kies de dingen uit die je echt lekker vindt en verspreid deze over je vakantie. Of kies bijvoorbeeld één ‘hoogtepunt’ per dag. De dag die je start met een croissant eet je geen toetje na het avondeten, dat doe je de volgende dag waar je het bij het ontbijt netjes hield met een schaaltje yoghurt met fruit.

 

Een hele fijne vakantie en geniet op een bewuste manier!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.