Eetcember

Eetcember

christmas kerst eten gezond tipsDecember staat weer voor de deur! Ook wel bekend als ‘de (vr)Eetmaand’. Maar laten we even eerlijk zijn, eigenlijk zijn het maar vier feestdagen. We beginnen natuurlijk met chocoladeletters en pepernoten tijdens Sinterklaas. En dat zijn niet mijn suikervrije pepernoten (zie recept). Na een aantal weken rust beginnen de vele gangen-menu’s en kerstkransjes tijdens de kerstdagen. En uiteindelijk eindigen we de maand en het jaar met oliebollen. En toch kunnen deze “vier” dagen je hele gewicht in de war schoppen. Dat de maand December er vaak voor zorgt dat je zwaarder wordt komt niet alleen door de feestelijke lekkernijen, maar ook door minder beweging. Hoe overleef je de maand December?

Hieronder de tips!

1. Haal pas vlak voor de feestdagen lekkers in huis. Koop je namelijk een zak pepernoten een week voor Sinterklaas of kerstkransjes voor Kerst, dan weten we allebei dat deze waarschijnlijk al op zijn voordat de feestdag begint. Je zal vast op andere plekken al genoeg lekkers aangeboden krijgen. En maak een boodschappenlijstje van wat je nodig hebt. Vaak wordt er te veel ingekocht en zit je na de feestdagen nog met kliekjes. Belangrijk: ga niet met een lege maag naar de supermarkt! De kans is dan groot dat je meer koopt dan nodig is.

2. Ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Doe dit dan ook elke dag. Zo voorkom je dat je later op de dag trek krijgt en meer tussendoortjes neemt. Reminder: ook ontbijten op feestdagen!

3. Denk niet in alleen in goede en foute voedingsmiddelen, maar in hoeveelheden. Er zit namelijk een heel verschil in één of vijf kerstkransjes of twee of zes oliebollen. Geniet van producten die je echt lekker vindt, maar houdt de hoeveelheid beperkt. Geniet vooral van het samenzijn met dierbaren, want daar draaien de feestdagen toch eigenlijk om!

4. Sla hapjes af. Zit je voor het kerstdiner lekker te borrelen, hou het dan rustig. Je hoeft niet alles te eten wat je neus passeert. Het is namelijk een stuk minder prettig om aan dat heerlijke en uitgebreide kerstdiner te beginnen met een volle buik.

5. Wees matig met gebruik van alcohol, want dit levert veel energie. Daarnaast eten wij onbewust meer als we een paar alcoholische versnaperingen op hebben.

6. De kerstvakantie duurt voor de meesten mensen één tot twee weken. Volg op de gewone dagen je eigen gezonde eetpatroon want dat geeft structuur en ritme aan de dag. Zo krijg je alle gezonde voedingstoffen binnen en het voorkomt overeten. Heb je genoten van een heerlijk kerstdiner of ben je je even goed te buiten gegaan op een verjaardag? Las dan een eenvoudige balansdag in. Een balansdag houdt in dat je minder eet en je lichaam de kans geeft om de grote hoeveelheid eten te verwerken.

7. Neem je voor om op gewicht te blijven, dat is een realistischer doel dan afvallen in een feestmaand.

8. Gezelligheid wordt niet bepaald door het eten, maar door het gezelschap! Dus als jij aan het afvallen bent en minder eet of drinkt betekent dit niet dat jij ongezellig bent of dat jij het hierdoor ongezellig zou maken.

9. Blijf in beweging. Zorg dat je je beweegritme op de normale dagen voortzet. Kies er bijvoorbeeld voor om op een dag met extra’s een gezellige wandeling te maken. Het bos is ook erg mooi in de wintermaanden. Of misschien ligt er wel ijs en kan je gaan schaatsen.

10. En de laatste en belangrijkste tip: Je komt niet aan tussen Kerst en Oud&Nieuw, maar tussen Oud&Nieuw en Kerst. Vergeet dus niet te genieten, maar geniet op een bewuste manier!

 

Fijne feestdagen allemaal!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.