Brood(nodig)

Brood(nodig)

bread broodWitbrood, bruinbrood, speltbrood, meergranenbrood, volkorenbrood, roggebrood, krentenbrood.. Wat een keuze allemaal! Maar wat is nu gezond brood? En hoe zit het dan met speltbrood, is dat gezonder dan ander brood? En hoe donkerder de kleur van het brood, hoe gezonder?

Brood levert vezels, vitamines en mineralen. Bij brood hangt de hoeveelheid voedingsstoffen grotendeels af van welk deel van de graankorrel is gebruikt. Elke graankorrel bestaat uit drie hoofdonderdelen, de meelkern (het binnenste), de zemel en de kiem (het buitenste). Het grootste gedeelte van de vezels, vitamines en mineralen bevinden zich in het buitenste gedeelte van de graankorrel. Bij volkorenmeel wordt het buitenste gedeelte ook gebruikt. De gezondheid van brood wordt bepaald door de hoeveelheid volkorenmeel en bloem die wordt gebruikt. Hoe meer volkorenmeel, hoe meer voedingsstoffen.

 

Wit-, bruin- en volkorenbrood

Witbrood wordt gemaakt van bloem: het middelste van de graankorrel. Bruinbrood wordt gemaakt van tarwemeel: een combinatie van bloem en volkorenmeel. Volkorenbrood mag alleen zo heten als het volledig van volkorenmeel is gemaakt. In volkorenmeel zit de hele graankorrel. Of het meel nu fijn of grof gemalen is, maakt geen verschil. Het blijft volkorenbrood. Volkorenbrood heeft de volle smaak van graan en bevat een vergelijkbare hoeveelheid energie als wit- en bruinbrood, maar de meeste vezels, vitamines en mineralen. Kortom: Witbrood bevat minder gezonde voedingsstoffen dan bruinbrood, maar volkorenbrood bevat weer meer dan bruinbrood. Volkorenbrood is dus de gezondste keuze!

 

Meergranen- en speltbrood

Daarnaast heb je ook nog meergranenbrood en speltbrood. De naam zegt het al: meergranenbrood is gemaakt van meerdere graansoorten. Meergranenbrood wordt gemaakt op basis van bloem, volkorenmeel of een combinatie daarvan. Meergranenbrood komt dus voor in de soorten wit, bruin en volkoren. Vaak worden ook nog extra zaden, pitten en noten aan toe gevoegd. Ook hier geldt: hoe hoger het percentage volkorenmeel, hoe gezonder.

Speltbrood wordt gemaakt van spelt. Dit is familie van tarwe. Speltbrood heeft een iets pittigere smaak. De voedingswaarden van speltbrood en brood gemaakt van tarwe zijn vergelijkbaar. Speltbrood is ook niet glutenvrij of bewezen lichter verteerbaar. De meest gezonde variant van speltbrood, is die gemaakt van volkorenspeltmeel, dus met de hele graankorrel.

 

De kleur van het brood

De kleur van brood zegt weinig over de hoeveelheid vezels, vitamines en mineralen die het brood bevat. Soms wordt het brood donkerder gemaakt met moutextract of gekaramelliseerde suiker. Die geven brood wel een donkere kleur en een specifieke smaak, maar bieden weinig extra voedingsstoffen. Het ezelsbruggetje ‘Hoe donkerder het brood, hoe meer vezels’ gaat dus niet meer op. De kleur van het brood zegt niks over de voedingsstoffen die erin zitten, dat doen alleen de ingrediënten.

 

Het etiket

Door op het etiket te kijken, kun je zien welke ingrediënten zijn gebruikt. Zie je als eerste ingrediënt volkorenmeel staan en geen bloem dan gaat het om een volkorenbrood. Is het eerste ingrediënt bloem en zie je geen meel of volkorenmeel dan is het een witbrood. Zie je alleen meel of naast volkorenmeel ook bloem staan dan is het een bruinbrood.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.